23. 3. 2018

Sovietska pizza

Sovietsky človek (nie, nie ruský - vždy to bol a bude sovietsky) je tvor vynaliezavý, aj keď výsledok bádania nieje vždy taký ako by mal byť (viď. rozšírenie akejkoľvek sovietskej technológie vo svete). On ten sovietsky človek totižto v podstate vždy niekde niečo ukradne, alebo okopíruje a potom zatĺka, klame, mlží, vyhovára sa a obviňuje iných.
Bohužiaľ taká je realita Sovietskeho zväzu už od konca Cárskeho Ruska až do dnešných dní.
S tým súvisí aj recept na sovietsku pizzu.
Na internetoch som náhodou narazil na jeden ruský, pardón sovietsky blog, kde panička predvádzala ako si doma pripraviť v týchto pre sovietsky ľud ťažkých časoch pizzu bez potreby originálneho kapitalistického cesta na pizzu.
Takže neodsudzovať a skúsiť ...

Ako vždy, čo budeme potrebovať:
  • veľkú panvicu s pokrievkou
  • 6 priemerne veľkých bio zemiakov
  • 1/2 kávovej lyžičky soli
  • 5 bio vajíčok
  • 13 malých bio rajčiniek
  • 200g kocku bio Eidamu
  • 70g alebo 1 balenie prosciutta
  • olivový olej
  • 1 balenie olív bez kôstky (voliteľné)
  • parmezán (voliteľné)
  • rukola (voliteľné)

Začneme zemiakmi. Netreba ich nijako umývať alebo špeciálne pripravovať ...
... len ich jendoducho ošúpte ...
... nastrúhajte a vložte do misky kde na ne nasypete trocha soli.
Tu ich teraz nechajte odstáť aby sa vyšťavili.
Medzitým si do misky alebo taniera rozbite (bez škrupín) 5 vajec a rozšľahajte ich.
Pripravte si rajčiny, syr a prosciutto - lebo neskôr na to nebude čas ... budú to fofry.
Syr (typ Eidam - údený alebo neúdený) taktiež nastrúhajte kľudne aj tým istým strúhadlom alebo nejakým iným sofistikovaným kuchynským zariadením 21. storočia ktoré má už určite aj pripojenie do internetov a na fejsbúku pravidelne automaticky zverejňuje príspevky o práve nastrúhanej surovine.
Rajčiny len opláchnite vodou a nakrájajte ich na ľubovoľne neforemné kolieska.
Do čo najväčšej panvice aplikujte trocha olivového oleja, aj keď v originálnom sovietskom podaní by to asi mal byť nejaký motorový olej alebo prepálená nafta z tanku T-72.
Zakiaľ sa olej na panvici zohreje, nastrúhané zemiaky v miske poriadne vyžmýkajte.
Až potom ich rozložte na panvicu s už rozohriatm olejom.
Z nastrúhaných zemiakov si vytvorte na celej panvici takúto veľkú a rovnomerne hrubú placku.
Panvicu udržujte na miernom až slabšom obni, aby zemiaková placka neprihorela.
Jej časti môžete sem tam aj premiešať resp. poprehadzovať.
Celé to takto udržujte cca 5 minút.
A teraz pozor ... teraz prídu tie fofry.
Pripravte si pokrievku ... na panvicu, nie na hlavu.
Takže ideme na to.
Vezmite rozšľahané vajcia a rovnomerne ich rozlejte na celú zemiakovú "placku".
Prosciutto (v originále to bol nejaký nevábne vyzerajúci sovietsky salám) rozložte na celú plochu podľa vlastných preferencií a estetických schopností.
A pokračujeme obratom ďalej - narezané rajčiny rozsypte po panvici.
Teraz rýchlo uchopte nastrúhaný syr Eidam a ako inak ho opäť rovnomerne rozsypte po celej ploche.
Na záver týchto rýchlych úkonov nainštalujte pokrievku na panvicu.
Oheň pod panvicou udržujte stále na malom až miernom stupni.
Celé to takto nechajte prikryté a len cez sklo pokrievky sledujte ako sa syr postupne rozpustí a vyplní celú plochu panvice.
Toto by sa malo udiať približne po cca 15 až 18 minútach.
Ak sa bude teda všetko javiť ako hotové, odstránime pokrievku a panvicu odstavíme bokom a po chvíli vychladnutia môžeme podávať.
Podľa originálnej sovietskej verzie by toto mal byť koniec, ale my tu v kapitalistickom svete si môžeme dovoliť takú exkluzivitu ako sú vykôstkované olivy, parmezán, alebo rukola.
Takže dobrú chuť a česť práci!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára