18. 2. 2018

Nemám rád karfiol

Fakt nemám rád karfiol.
Hnusí sa mi svojou bezchuťou, tvarom a aj povrchom na dotyk. Proste niečo hnusné.
Napriek tomu som si ale jedného dňa povedal "Výzva přijata!"

Na prípravu karfiolových tyčiniek s rajčinovým čatní tak budeme potrebovať asi 1,5 hodiny z bežného dňa. Dajú sa podávať ako jednoduchá rýchla (?) večera, alebo len tak niečo pod zub (do huby) k napínavému filmu resp. k infarktovým situáciám keď takýto film preruší reklama.

Tu je rýchly zoznam na začiatok:
  • 1ks hlávky väčšieho bio-karfiolu
  • 6-8ks vajíčok z podstielkového chovu nejakej slovenskej bio-farmy
  • 8-10ks strúčikov cesnaku (nie zo Španielska)
  • tvrdý syra á la parmezán
  • bazalka alebo iné korenia podľa chuti
  • panenský olivový olej
  • soľ

Ako inak začneme prípravou samotnej základnej suroviny.
Karfiol umyte a zbavte všetkých listov - tak aby zostala iba čistá hlavička.
Hlavičku potom nejakým super ostrým rezacím nástrojom (zvyčajne nožom) rozrežte na polovice a podľa miery šikovnosti vyrežte všetky veľké stonky.
Stoniek vyrežte čo najviac, pretože aj tak nemajú žiadnu chuť a neskôr by len zbytočne zväčšovali objem pripravovanej hmoty.
Čo najmenšie "korunky" bez stoniek postupne vhadzujte do pripraveného mixéra - pokiaľ možno nezapnutého.
Ak je v mixéri dostatok koruniek (nemusia tam byť samozrejme všetky naraz), spustite mixér tak aby sa korunky rozomleli na malé kúsky.
Celá táto dezintegrácia by mala prebiehať postupne pod starostlivým dohľadom dospelej osoby a za použitia všetkých ochranných krytov a na to určených pomôcok.
Akonáhle budú všetky korunky rozsekané na malé pidi-kúsky, zosypte ich do nejakej vhodnej misky, ktorá bude vhodná na konečnú prípravu hmoty pred jej inštaláciou na plech a neskôr aj do pekelného horka kuchynskej rúry.
Do misky na posekaný karfiol teraz aplikujte všetky vajcia.
Tým je myslené dostatočné množstvo (cca 6 až 8 kúskov) na to aby sa dala hmota spracovať do pevnejšieho skupenstva, čiže tak, aby táto hmota neskôr držala na plechu svoj tvar a nedajbože sa neroztekala na ktorúkoľvek stranu.
Teraz pridajte tvrdý talijánsky syr - či už v tvare kocky - aplikovaný samozrejme za pomoci strúhadla, alebo balený už v sypanom stave.
Na aplikovanom množstve a samotnom štýle aplikácie záleží len na konkrétnej chuti, možnostiach, počasí, atď. (?)
Pridajte trocha soli...
...a ošúpte si cca 8ks strúčikov cesnaku.
Citlivky môžu počet strúčikov znížiť, resp. cesnak úplne vynechať.
Cesnak následne prepasírujte taktiež na pripravovanú zmes v miske.
Pridajte podľa vlastnej chute bazalku, alebo iné korenie a celú zmes poriadne premiešajte.
Pripravte si dostatočne veľký plech aj s nejakou vypekacou podložkou á la papier na pečenie.
Z misky postupne presúvajte primerané množstvo hmoty na pripravený plech.
Hmotu pritom na plechu "roztierajte" tak aby bola približne na celej ploche a zároveň aby jej výška nebola viac ako 1 cm.
Inak by sa nemusela celkom prepiecť skrz na skrz.
Okraje hmoty na plechu upravte čo najrovnejšie.
Bude sa tak neskôr lepšie krájať.
V rúre rozkúrte na cca 200°C a v pravý okamžik do nej vložte plech s pripravenou hmotou.
Plech ponechajte v rúre počas cca 25-30 minút.

Počas tohoto obdobia nečinnosti môžete začať pripravovať nejakú prílohu, akou je napríklad rajčinové čatní.

Nezabúdajte ale čekovať jedným očkom plech v rúre a v pravý okamžik ho potom vyberte von, ale nevyberajte z neho tepelne spracovanú karfiolovú hmotu. Ešte sme totižto neskončili.
Do malej misky si pripravte trocha olivového oleja a cca 2ks prepasírovaných strúčikov cesnaku.
Touto zmeskou potrite povrch upečenej hmoty na plechu a na záver ešte všetko posypte tvrdým talijánskym syrom á la parmezán.
Plech s takto do-upravenom hmotou teraz vráťte späť do rúry, ale len na cca 5 minút, pričom aktivujte funkciu gril.
Povrch sa tak jemne pripečie a spolu s paremzánom vytvorí chrumkavú kôrku.
Po finálnom vytiahnutí plechu z rúry narežte upečenú hmotu na široké "tyčinky", alebo na ľubovoľné preferované tvary (trojuholníky, kosoštvorce, kolieska, ...)
Podávajte ideálne za tepla so spomínaným čatní, mozzarellou, kečupom, dresingom a pod.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára