10. 2. 2018

Mini Frittata

Ak neviete čo je to Frittata, pogúglite.
Ak sa vám nechce, áno aj takýto ľudia existujú a nieje ich málo, tak vedzte že je to jednoduché talijánske jedlo skladajúce sa v základe iba z rozšľahaných vajíčok s mliekom a ľubovoľnými prísadami.
Najčastejšie so špenátom, rajčinami, mozzarellou, bazalkou, šunkou, brokolicou a podobným príslušenstvom ktoré je bežne dostupné.

V mojom prípade sa jedná o takzvanú mini frittatu, pretože som ju prinútil skomprimovať sa do veľkosti štandardizovaných muffinov.
Viac ale nižšie.
Nasledujúci popis potom poslúži na prípravu 18 až 20 kúskov.

Čo a koľko toho bude treba:

  • 8ks slepačích bio-vajec
  • 1ks balenia bio-bejby špenátu (čo je cca 80g)
  • 16-18ks malých rajčín
  • 2ks malých strúčikov cesnaku
  • 1ks balenia malých mozzarelliek (čo je cca 150g)
  • 100-150ml nízkotučného mlieka (toto ale nieje nutnosťou, ale malo by to tu byť)
  • 2pl olivového oleja
  • 2ks balenia prošuta (čo je cca 2x 90g)
  • 1ks balenia celého alebo už nastrúhaného talijánskeho typu parmezán

Začíname:
Pripravte si dostatočne veľkú misku, v ktorej bude možné všetky suroviny najskôr zamiešať.
Rozbite všetky vajcia a bez škrupín ich obsah vylejte (?) do pripravenej misky.
Na nejakej doske nasekajte/narežte všetky lístky bejby špenátu na kúsky ktoré si myslíte že budú stráviteľné a zároveň dostatočne malé na to aby neskazili výsledný estetický zážitok.
Po príprave ich presuňte do misky s vajíčkami.
Umyté mini-rajčinky narežte na štvrťky - to znamená dva krížne rezy.
Po narezaní ich presuňte taktiež do misky s vajíčkami a špenátom.
Priebežne môžete celú zmes premiešať.
Nasledujú malé mozzarellky.
Prebytočný nálev z balenia vylejte a syry narežte na štvrtky rovnako ako pred chvíľou mini-rajčinky.
A opäť ich presuňte do misky s ostatnými ingredienciami.
Ošúpte si dva malé strúčiky cesnaku a prepasírujte ich priamo do misky.
Celú zmes teraz poriadne premiešajte a ak máte pocit že zmes je hustá, prilejte ešte cca 100 až 150ml nízkotučného mlieka.
Zmes je tak pripravená.
Nebudeme ju ale ešte inštalovať do špeciálneho plechu na muffiny.
Najskôr si všetky "misky" plechu vymastíme trochou olivového oleja.
Do každej "misky" potom vložte plátok prošuta.
Spôsob inštalácie je individuálny. Ja som každý plátok preložil na polovicu a rovnejším koncom vložil na spodok misky.

Poznámka:
Prošuto nemusíte vkladať priamo do misiek plechu, ale môžete prípadne použiť aj rovnaké košíčky (či už jednorázové papierové, alebo silikónové) ako pri klasických muffinoch z cesta.
Po nainštalovaní prošuta do každej misky zostáva len vliať pripravenú zmes.
Vykonajte to tak aby nebol zas...ný plech aj okolo, inak by sa to mohlo nepekne pripáliť a zasmradiť celý environment.
Zmes taktiež inštalujte do každej misky len v takom množstve aby nevytekala, resp. aby bola tesne pod okraj.
Všetko sa to totiž pri tepelnom spracovaní vzduje a opäť by hrozilo že sa niečo dostane mimo, pripáli sa, smrad všade vôkol a celé zle.
Takže s rozvahou!
Vypekaciu trúbu rozžhavte na cca 200°C a počkajte až skutočne dosiahne túto teplotu.
Až potom do nej nainštalujte špeciálny misková plech na muffiny.
Ponechajte ich tam pod dozorom počas cca 20 až 25 minút.
Medzitým si môžete pripraviť tvrdý talijánsky syr typu parmezán.
Ten aplikujte na muffiny až po tom čo ich vytiahnete z trúby a plechu v dobrej viere že je všetko dobre prepečené.
Muffiny potom možno konzumovať ešte za tepla len tak samostatne do ruky, alebo s hriankou.
Na chuti nestrácajú ani za studena napríklad s kúskami avokáda či papriky a olív, alebo ako netradičná príloha na studených obložených misách.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára