Zábavný letný obed či večera, alebo aj vysmážaný syr "po italsku" s nádychom exotiky

Kto ma pozná, vie že som mäsožravec, ale nepohrdnem ani nejakým tým šalátom resp. inou za ochutnanie stojacou mňamkou.
A nasledujúci recept je práve z kategórie tých bezmäsitých ... nemusí nám totižto každý deň padať pečené holúbä do huby, či? :D

Celé nasledujúce kuchtenie by som rozdelil asi do dvoch fáz.

PS: pre hipsterov uvádzam pred ingredienciami predponu "bio", pričom my ostatní = normálny ľudia si ju odmyslíme ;)

Čo budeme potrebovať pre fázu č.1:
  • cca 16-32 malých, pokiaľ možno guľatých mozzarelliek
  • 2 šálky hladkej (bio)múky
  • (bio)soľ
  • mleté ​​čierne (bio)korenie
  • 4 slepačie (bio)vajcia
  • (bio)strúhanka s čerstvou (bio)pažitkou
  • dostatočné množstvo rastlinného (bio)oleja na vysmážanie

Pre fázu č.2 budeme potrebovať:
  • 8 strúčikov pokiaľ možno nie Euro alebo Čína cesnaku, ale obyčajného pravého slovenského, v najhoršom prípade českého (bio)cesnaku
  • kúsok čerstvého olúpaného a na hrubo nakrájaného (bio)zázvoru
  • 1/4 lyžičky (bio)soli
  • 1/4 lyžičky čierneho mletého (bio)korenia
  • 1/2 šálky červeného vínneho (bio)octu
  • 1/4 šálky (bio)cukru - trstinový (bio)cukor neodporúčam
  • 2 lyžice extra panenského olivového (bio)oleja
  • 1 lyžička mletej (bio)rasce
  • 1/4 lyžičky kajenského (bio)korenia - čo sú v podstate mleté čili papričky (kto nechce, môže toto kľudne vynechať)
  • 3-4 priemerne veľké a úplne zrelé, až prezrelé (bio)rajčiny
Ideme na to...

Začneme fázou 1, pričom túto po chvíli pozastavíme a prejedeme na fázu 2, aby sme sa pri konci vrátili späť k fázi 1 a dokončili ju paralelne s fázou 2.

Malé mozarellky vyberte z nálevu, ktorého sa ako inak zbavte vo výlevke.
Do nejakej misky, či taniera vložte papierovú kuchynskú utierku a na túto utierku poukladajte mozarellky - zostávajúci sajrajt sa takto z nich účinne vytiahne.
To by bolo pre fázu 1 zatiaľ všetko :D
Prejdeme na fázu 2, čo je príprava čatní.
Čo to je čatní sa môžete dočítať TU, ale najskôr radšej dokončite kuchtenie ;)
Ošúpte si spomínané strúčiky cesnaku ...
... nasekajte si kúsok zázvoru a celé to šupnite do pripraveného mixéra


Doplňte 1/4 lyžičky soli ...
... dolejte vínny ocot ...
... dosypte cukor ...
... dolejte olivový olej ...

... dosypte rascu a korenie ...

Celé to zatvorte alebo zakryte a spustite mixér - všetko to treba rozmašírovať na takú farebnú korenisto-octovo voňavú vodu.

Akonáhle sa vám bude zdať že je to OK - mixovanie trvá cca 15-20 sekúnd, prelejte túto zmes do pripraveného hrnca/kastrólika príslušnej veľkosti.
Tú veľkosť si musíte odhadnúť sami a to podľa toho akú kvantitu idete kuchtiť.

Do hrnca by sa vám totižto okrem tejto farebnej vody mali zmestiť ešte nejaké tie 3-4 rajčiny priemernej veľkosti (priemer 8-10 cm).
Tieto rajčiny ale nakrájajte najskôr na kocky, či iné ľubovoľné tvary a to kľudne aj so šupkou - nieje nutné ich šúpať, ak to vyslovene nevyžadujete.
Po tom čo ich nakrájate, presuňte ich do už čakajúcej farebnej vody v hrnci/kastróliku.

Rozžhavte platničku pod týmto hrncom/kastrólikom a priveďte celú zmes do varu.
Potom znížte teplotu na cca 3/4 výkonu platničky (pomalé varenie) a celú zmesku varte až dokiaľ sa väčšia časť vody neodparí.
Toto môže trvať cca 40-45 minút, pričom taktiež záleží na tom ako husté chcete mať vo výsledku toto čatní.
Zmes občas premiešajte, aby sa nedajbože nepripálila a medzitým ako sa to bude variť a bublať sa vráťte k fáze č.1.
Návrat k fáze č.1:
Do samostatných tanierov či misiek si pripravte ingrediencie pre vysmážanie:

  • 1. tanier/miska - hladká múka
  • 2. tanier/miska - 4 vajíčka
  • 3. tanier/miska - strúhanka s pažítkou


Ozaj, tú špeci strúhanku s pažítkou si pripravíte veľmi ľahko.
Niekde treba pred tým samozrejme splašiť ideálne čerstvú pažítku (petržlenovú vňať) - v najhoršom prípade použite sušenú.
Ja ale teraz popíšem postup v prípade použitia čerstvej pažítky.
Dobre ju umyte od možných chrobákov a slimákov a zbavte sa čo najviac hlavne hrubých stoniek.
Malé lístky potom ostrým nožiskom nakrájajte/nasekajte na kúsky vyhovujúcej veľkosti.
Tieto potom rovno zamiešajte do strúhanky.
Labužníci môžu prípadne dosypať ešte na jemno pomleté (bio)orechy.
Ale aby sme pokračovali...
Postup obaľovania je v podstate identický ako pri iných jedlách, len s tým rozdielom že tu si to zopakujeme 2x.
Mozzarellky sú veľmi krehké a jemné, preto by sa pri "jednom obalení" mohli ľahko v oleji roztiecť.
Postup obaľovania bude teda:

  • 1. múka
  • 2. vajcia
  • 3. strúhanka
  • 4. vajcia
  • 5. strúhanka




Pomocou týchto piatich bodov teda obaľte všetky mozzarellky a pripravte si ich na smaženie na nejaký voľný tanier.
Popri obaľovaní ale nezabúdajte na variace sa čatní - treba ho občas premiešať a rozvarené rajčiny sem tam ešte rozdrviť.
Pripravte si hlbokú panvicu a nalejte do nej toľko oleja, aby ste do neho mohli ponoriť mozzarellky.
Rozkúrte pod touto panvicou a skúseným okom kontrolujte teplotu oleja.
Akonáhle sa vám bude zdať že je všetko pripravené, za pomoci nejakého sítka, alebo iného sofistikovaného prípravku začnite ponárať mozzarellky do rozpáleného oleja.
Sítko je výhodné v tom, že sa vám olej tak rýchlo neznečistí od strúhanky a takisto vám zachytí nejaký ten syr, ak vám nejaká mozzarellka praskne.
Mozzarellky ponárajte do oleja len na cca 15-20 sekúnd - mali by mať tmavo žltý až hnedastý nádych.
Po ich vytiahnutí z oleja ich ukladajte na ďalší voľný tanier/misku s papierovou kuchynskou utierkou - tá vám vytiahne zbytočný olej.
Dostávame sa do konečnej fázy.
Zároveň s poslednými mozzarellkami vytiahnutými z rozpáleného oleja by sa vám malo v hrnci/kastróliku dokončovať aj čatní.
Odstavte ho teda na bok a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu - takú, aby vám nespálilo hubu.
Kto chce, môže čatní ihneď po odstavení z platničky dochutiť/dofarbiť ešte kajenským korením.

Pripravte si servírovacie misky a tanieriky a môžete podávať.
PS: na doaranžovanie, ale aj dochutenie čatní môžete potom pridať ešte nejaký ten druh bazalky - napr.: Ocimum gratissimum alebo Ocimum basilicum


Dobrú chuť!


Komentáre