9. 11. 2013

Syrovoklobáskové koláčiky

Máte radi syr ... klobásku ... nejaké to korenie ... a koláčiky?
Ak nie, kľudne sa prekliknite v týchto "internetoch" niekam inam, ale ak je odpoveď ÁNO, čítajte ďalej ako sa mi podarilo všetko skĺbiť dohromady ;)

Bol to večer ako každý iný a predsa bol iný ... opäť ma prepadla túžba niečo ukuchtiť resp. ma prepadol ukrutný a mlsný hlad.
A práve pri pohľade do chladničky ma napadla hore uvedená kombinácia.

Čo budeme (minimálne) potrebovať:

  • 1ks lístkové cesto
  • 1ks slepačie vajce
  • kečup (ostrý/jemný podľa chuti, uváženia, alebo zostatku v chladničke)
  • nejaký balkánsky syr (feta ?)
  • nejaký údený syr + iné druhy smradľavých a plesnivých syrov
  • bazalka (a prípadne iné korenie)

Ak máte všetko čo potrebujete, môžeme začať prípravou lístkového cesta.
Prvým krokom je vybalenie.
Následne na to si ho môžete rozdeliť na dve a viac častí (podľa toho aké megalomanské plány máte).
Vyberte si nejaký valček (ak nemáte, poslúži aj fľaša vína) a začnite cesto rozvalkávať.
 Hrúbka cesta by mala byť tak akurát.
Ak máte vo výbave kuchyne také to špeciálne vlnité koliesko s rúčkou, použite ho na rozrezanie cesta na viacej rovnomerných častí, ktoré budú predstavovať samostatné koláčiky s rozmerom tak akurát do huby.
Upozorňujem, že musíte počítať ich veľkosť x2, pretože narezané časti budete prekladať na seba.
Ale o tom neskôr.
Pri rezaní sa teda nechajte inšpirovať fotkou:
Ďalej treba ešte v narezaných častiach vytvoriť malé otvory cez ktoré bude klobáska so syrom dýchať.
Áno dýchať, ak by ste im tieto otvory v ceste nespravili, každý koláčik by sa vám mohol nepekne nafúknuťa potom ho proste na 1x do huby nedostanete ;)
A ako nadizajnovať príslušné otovry?
Ich pozícia a veľkosť je ľubovoľná, ale ja som zvolil osvedčený systém tretiniek.
U mňa bol rozmer jednej časti koláčika cca 9 cm, takže otvory som narezal každé cca 3 centimetre.
Teraz si do nejakej misky rozbite (pokiaľ možno bez škrupín) to jedno vajíčko.
Poriadne ho rozšľahajte, ale tak aby zostalo pokiaľ možno v miske.
A prichádza na rad ďalšie špeciálne vybavenie kuchyne.
Je to taký ten špeciálny štetec na vajíčka (?)
Zodpovedne ju namáčajte do rozšľahaného vajíčka a ponatierajte okraje každého koláčika.
Je to v podstate lepidlo ktorým neskôr zlepíte obidve polovičky koláčika, tak aby držali spolu.
Opäť sa nechajte inšpirovať fotkou.
Nasleduje aplikácia prvých ingrediencií.
Do stredu nenarezanej časti koláčika prsknite trocha (alebo podľa chuti) kečupu a naň nastrúhajte údený syr.
Teraz si na toto "lôžko" umiestnite balkánsky syr + prípadne iné plesnivé syry á la Niva.
Celú "inštaláciu" posypte bazalkou a prípadne aj iným voňavým korením podľa chuti.
A konečne sa dostávame ku klobáske.
Na syr opatrne umiestnite kolečko klobásky s ľubovoľnou hrúbkou - podľa požiadaviek konzumentov.
 Ak ste už skončili s "inštaláciou" a dopĺňaním všetkých prísad, môžete začať prekladať jednotlivé polovičky (tie narezané) koláčikov.
Okraje potom poriadne popritláčajte presne v miestach kde ste cesto potreli štetcom s rozšľahaným vajíčkom.
Akonáhle máte dostatočný počet koláčikov uzavretých, začnite ich opatrne premiestňovať na nejaký plech.
Je vhodné ho vybaviť nejakým papierom na pečenie, pretože by sa vám mohlo stať že sa vám nejaký ten koláčik dosť nešikovne prilepí na plech a potom je peklo to čistiť.
Po bezpečnom rozmiestnení koláčikov na plechu ich ešte pred inštaláciou do trúby celé potrite rozšľahaným vajíčkom.
Následne na to plech nainštalujte do už rozohriatej trúby: 220 - 230°C.
Koláčiky teraz ponechajte v trúbe na cca 15-20 minút.
Odporúčam ich ale po 10-13 minútach strážiť a v pravý čas odinštalovať.
 Výsledok potom vyzerá nejak takto:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára