Nedeľný dezert

Jedného sobotného rána (áno, sobotného a nie nedeľného) sa mi zazdalo, že by vôbec nemusel byť zlý nápad skúsiť spraviť nejaké tie lievance (niekto tomu hovorí aj "vdolky").
Moja milovaná manželka samozrejme súhlasne prikývla a tým pádom už nebolo cesty späť.

Takže som prekutral domáce zásoby a chýbajúce ingrediencie v priebehu dňa dokúpil.
A čo som teda potreboval?
  • 300 ml mlieka z tetrapakového vemena
  • 180g polohrubej múky
  • 1 vajíčko (slepačie)
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 20g kvasníc
  • trocha slnečnicového oleja

Príprava a samotný priebeh spracovania suriovín do finálnej podoby je dosť rýchly, takže si "držte klobouky, pojedeme z kopce"!

Najskôr si vylejte mlieko do nejakého kastrólika a dajte ho zohriať na "prstovú" teplotu.
Prstovou teplotou je mienená teplota tak akurát - mlieko neslmie byť ani studené a ani horúce.
Musíte v ňom proste udržať prst.
Akonáhle sa vám to podarí, odstavte ho a prisypte doň 2 lyžice kryštáľového cukru (zrejme by sa dalo experimentovať aj s trstinovým, ale na to som aktuálne odvahu nemal - nabudúce).
Prichádzajú na rad kavsnice, alebo aj droždie.
Každý si vyberie to správne ;)
Ja som mal k dispozícii kocku s váhou 42g, takže tá musela ísť na polovicu, pretože ako ste si určite všimli, hore uvádzam že bude stačiť iba cca 20g.
Túto pol-kocku rozdrvte (nehádžte ju ta celú) a až potom vhoďte do mlieka s cukrom.
A potom sa len chvíľu kochajte divadielkom ktoré sa bude diať v hrnci.
Kto nevie o čo sa jedná, nech si opäť naštuduje nejakú tú fyziku či chémiu zo základnej školy ;)
Zatiaľ čo sa v kastróliku množia kvasinky, môžeme si pripraviť vajíčko a odvážiť polohrubú múku.
Do nejakej misky si teda vyklopte celé vajíčko ...
... a dobre ho rozmiešajte.
Navážte si cca 180g (nejaký ten gram hore-dole nevadí) polohrubej múky.
Do kastrólika teraz vylejte rozmixované vajíčko ...
... a poriadne ho všlahajte do toho skupenstva čo máte v kastróliku.
Teraz si uchopte do jednej z rúk naváženú múku ...
... a postupne ju prisýpajte a vmiešavajte do už rysujúceho sa cesta v kastróliku.
Proces vmiešavania musí byť plynulý a pravidelný, aby sa vám v ceste nevytvorili hrčky a aby cesto zostalo polohusté/poloriedke.
Naštartujte si opäť varnú dosku a na panvicu si vylejte trocha slnečnicového oleja.
Je lepšie robiť lievance na nejakom základe, ako na samotnej rozpálenej panvici, pretože nieje okolo toho toľko smradu a lievance sa spravia pozvolnejšie.

A ako viete že nastal ten správny čas na vylievanie cesta na panvicu?
Naberte malú kvapku a prsknite ju do oleja. Ak to okolo nej začne škvrčať, nastal ten správny čas.
Ak nie, počkajte ešte chvíľu ... ono to príde.

A keď to príde, malou naberačkou začnite naberať cesto a opatrne ho vylievať na panvicu.
Mimochodom, my čo chodíme namyslene s nosom hore až nám doň prší, nepotrebujeme špeci panvičku s predpripravenými (vyrazenými) kolieskami na presné lievance.
Ale kto je menej šikovný, nech si teda zabezpečí takúto špeciálnu a na nič iné nepotrebnú pomôcku.
Postupne teda vylievajte cesto na panvicu a po pár sekundách obracajte lievance na druhú stranu, inak sa dočkáte nemilého prekvapenia.
Ako som už písal hore, všetko to ide pekne rýchlo z kopca ...
Výsledok?
Pokochajte sa a nech vám sliny tečú :D

Lievance so šľahačkou, čokoládovým topingom a čučoridkami

Komentáre