2. 3. 2013

Dvojdňový obed

Poznáte to (?):
On resp. Ona: Čo budeme zajtra (v sobotu) variť na obed?
Ona resp. On: Ja neviem. Mne je to jedno.

... v tom prípade stačí zadať tie správne slová do gúgla a odpoveď je po chvíli jasná.

Kuracie nugetky v zemiakovom cestíčku
Čo budeme na začiatok potrebovať, alebo čo ísť rýchlo v piatok večer nakúpiť:

  • určite teda kuracie prsia (určite nie z Poľska) podľa počtu osôb
  • worčestrovú a sójovú omáčku na dochutenie
  • nejakú tú soľ (radšej bylinkovú či morskú ako tú posypovú z Poľska)
  • zmes korenia; ideálne nejaká pripravená zmes na grilované kura, ale ľubovoľná kombinácia je postačujúca
  • cesnak (opäť nie Čínsky, ale aspoň z EU keď teda nie z vlastnej záhradky)
  • olej (na vyprážanie*, takže tentoraz nie olivový)
  • cca 2-3 veľké zemiaky (rozumej cca 10 cm)
  • jedno obyčajné slepačie vajíčko (z voľného či klietkového chovu je v tomto prípade asi jedno)
  • hladká múka

*vyprážať sa bude "rýchlo", takže nič tragicky nezdravého

Začneme teda hneď z ostra a to deň vopred:
Kuracie prsia ideálne očistíme od všetkých "tých bielych" častí a narežeme ich na malé kúsky ktoré budú "akurát tak do huby" ;)

Takto nakrájané kúsky hádžte rovno do nejakej misky ktorá sa dá uzavrieť, pretože tam sa budú marinovať tieto kúsky mäsa až do zajtra rána.

Keď budete mať všetko mäso nakrájané, začneme dávkovaním prísad.
Prilejeme 2 malé lyžičky worčestrovej a 2 malé lyžičky sójovej omáčky.


Prisypeme cca 1 malú lyžičku soli a trocha mletého čierneho korenia.


Dosypeme ešte zmes korenia na pečené kura resp. vlastnú zmes a iné korenia.
Množstvo podľa vlastného odhadu a chuti.


Teraz môžete všetko na chvíľu zamiešať, alebo si rovno pripravte dva strúčiky cesnaku.



Po aplikácii cesnaku za pomoci "malého prefíkaného kuchynského náradia na lisovanie cesnaku", zalejte všetko v miske 2 polievkovými lyžicami oleja.

Všetko dobre premiešajte tak aby sa korenie a ostatné prísady dostali ku každému kúsku mäsa.

Po dôkladnom premiešaní misku zakryte a schovajte do chladničky.

Na dnes (piatok večer) máte hotovo.
K ostatnému sa vrátime zajtra ráno, takže dobrú noc.

Deň D, alebo ten "druhý":
V tomto druhom dni si nugetky už konečne dokončíme a taktiež k nim pripravíme zemiaky, keď už bude ten olej rozpálený.
Teda vlastne najskôr si pripravíme tie prílohové zemiaky.

Takže najskôr nastáva otravná fáza škrabkania zemiakov.
Pripravte si dostatočné množstvo podľa počtu osôb a k tomu už vyššie spomínané dva veľké kúsky na zemiakové cestíčko.

Zemiaky pre prílohu potom rozkrájajte na štvrtinky a povarte - NIE uvarte (!), inak by bol postup prípravy iný.


Tieto dva zemiaky určené na cestíčko postrúhajte (a potom ak bude treba aj rozmixujte) v ďalšej prípravnej miske.


Pridajte jedno celé obyčajné slepačie vajíčko.

A potom aj cca 3 polievkové lyžice hladkej múky.

Celé to dobre premiešajte (a prípadne pridajte múku ak je cesto stále vodnaté).

Ak ste so svojím výtvorom spokojný, vyberte naložené mäso z chladničky a cesto vysypte/vylejte ... no proste premiestnite ho na mäso v jeho vlastnej miske.

Ako inak, celé to teraz zamiešajte tak aby sa všetky kúsky mäsa "obalili" do nerovnomernej vrstvy cesta.
Nejak asi takto:

Ak ste doteraz nezabudli na zemiaky variace sa na varnej doske, odstavte ich a odlejte vodu.
Vodu treba nechať dobre odtiecť, pretože inak budú zemiaky na oleji doslova "poskakovať" a prskať okolo.

Na ľubovoľnú panvicu aplikujte dostatok oleja tak aby ste mohli zemiaky a nugetky osmažiť, ale nie utopiť (!).
Ja som začal najskôr zemiakmi:

Treba ich strážiť, pretože sú ochotné sa v okamihu pripáliť.
Výsledok by mohol vyzerať potom takto:
Vo finále si ich môžete posypať majoránkou či iným korením, alebo paprikou.
Všetko podľa chuti.

Prílohu máme pripravenú, vrhneme sa na nugetky.
Postupne vyberajte mäso z misky a opatrne ho pokladajte na panvicu s už rozpáleným olejom (po príprave zemiakov).

Nugetky sú spravené veľmi rýchlo, takže ich treba priebežne kontrolovať a v pravý čas otočiť.

Po ich dokončení z oboch strán, odporúčam ich odložiť na pár minút na iný/prípravný medzi-tanier na "odsatie" oleja ktorý zostal na nugetkách po ich vysmažení.
Po dokončení celej várky môžeme servírovať s desingom či iným dochucovadlom.
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára