Hviezdne banánburgery (s čokoládou)

Hviezdne banánburgery a ešte aj s čokoládou?
Čo je to za blbosť ... :D

Žiadna blbosť vážený! Je to jedna z najväčších mňamiek ktoré si zvládne spraviť doma naozaj každý.
Len pozorne čítajte ďalej.

Čo budeme potrebovať hneď od začiatku:
- nejaké tie banány (určite nie z Poľska)

- horkú alebo mliečnu čokoládu podľa požiadaviek; vôbec netreba čokoládu na varenie (opäť by nemala byť z Poľska - ideálne nejaký ten (S)lovenský výrobok, ktorý svojou kvalitou a chuťou vôbec nezaostáva  za "korporátnymi" super mega značkami)

- piškóty (už ani nepripomínam že určite nie nejaké Poľské, či Tesco Value) - ich množstvo je otázne, pretože sa nedá presne odhadnúť spotreba na základe počtu banánov, ale ak budete postupovať metodicky, vyjde vám to presne na kus. Ale to chce zrejme dlhoročné skúsenosti :D

- Cera - teda nie celá, ale iba kúsok (cca 1/4 kocky) na prípadné dodatočné "rozriedenie" čokolády. Ale o tom neskôr.

Začneme s prípravou:
Na banány odporúčam použiť ku..a ostrý nôž, aby sa pri krájaní nedeformovali.
Oddelíme teda jednotlivé banány od celého trsu a odstránime z nich prírodný obal (kto chce byť akčnejší, môže ich krájať rovno v ich prírodnom obale).
V prípade že ste nerešpektovali odporúčanie nezakupovať banány z Poľska, môže sa stať že budú balené úplne inak resp. to vôbec banány nakoniec ani nemusia byť. :D
Hrúbka jednotlivých koliesok závisí od individuálnych požiadaviek, no mnou odporúčaná hrúbka je cca 5-7 milimetrov.
Ak si netrúfate, či ste menej šikovný, každá pomôcka príde vhod.
Toto by mal byť výsledok vášho snaženia:
Nastal čas prípravy piškótov.
Z nejakej tej kuchynskej skrinky si vyberte aspoň dva taniere - tácky, či iné podložky.
Na jednu z nich si poukladajte piškóty hore nohami - aj keď nohy nemajú.
Druhú "podložku" si zatiaľ nechajte voľnú - k jej využitu sa dostaneme neskôr.
Takže tu je detail piškótov otočených hore nohami (alebo hore nohou?)
Teraz berte do rúk po jednom nakrájané banánové kolieska a postupne ich ukladajte na piškóty na podložke.
Žiadne tlačenie, len jemné položenie pokiaľ sa všetky banány neminú.
Otvorte druhé balenie piškótov (ak vám už žiadne z prvého balenia nezostali) a poukladajte z neho piškóty na už čakajúce banány s piškótami na podložke.
Vzniknú vám tak už spomínané miniatúrne banánburgery.
Aby sme ich teraz mohli obaliť v čokoláde a aby nám pritom držali neustále po kope, budeme potrebovať nejaké napichovátka.
Ak máte doma dostatok vidličiek, kľudne môžete použiť tie, ale počítajte s tým že večerať budete iba s bagrom (lyžicou - kto bol na vojne, vie) a osamoteným príborovým nožíkom.
My všetci ostatní, čo sme normálny, použijeme obyčajné špáradlá.
Poprepichujte teda každú jednu trojicu (piškót - banán - piškót) a vznikne vám na podložke dosť nebezpečná plocha, takže pozor na ruky.
Teraz prichádzame k druhej podložke - tanieru, tácke.
Ak sa chcete vyhnúť drhnutiu tejto plochy od zaschnutej čokolády, odporúčam ju "potiahnuť" jednou vrstvou hlinníkového plechu - čiže alobalom, tak ako je to vidieť na obrázku.
Dostávame sa do tej zložitejšej časti - príprava čokolády.
Neskúsený nech sa pomodlí, odvážnejší nech si hrknú štamprlík.

Pripravte si dve nádoby ktoré budete môcť použiť na priamom (plynové sporáky), alebo nepriamom (elektrické a indukčné sporáky) ohni.
Jeden by mal byť väčší a druhý menší, ale zasa tak aby sa vám do toho menšieho zmestila všetka čokoláda.
Do väčšieho napustite teda vodu do cca 1/4 - 1/3 a dobre zakúrte.
Druhú, menšiu nádobu už môžete vložiť do väčšej tak aby bola tesne nad hladinou.
Do tej menšej teraz rozlámte všetku čokoládu ktorú chcete použiť.
Vodu vo väčšej nádobe si stážte tak, aby nevrela, ale aby len parila - dodáva nám sálavé teplo ktoré ohrieva menšiu nádobu s čokoládou ktorá sa vám tak pohodlne roztopí a nepripáli a tým pádom nedostanete vynadané od maželky, alebo iných osôb pohybujúcich sa v kuchyni. :D
Do priebežne sa topiacej čokolády môžete pridať ešte 1/4 - 1/3 už spomínanej Cery.
To ale iba v prípade že sa vám zdá (alebo niekomu kto vám stále nakúka spoza pleca) že je čokoláda moc hustá na namáčanie burgerov.
Všetko potom spolu roztopte a strážte si pritom teplotu vody.
Vo výsledku to potom vyzerá nejako takto.
Proste horúce kakauko :D
Teraz berte po jednom (!) jednotlivé banánburgery z prípravnej podložky a opatrne ich namáčajte do roztopenej čokolády.
Po namočení nechajte na pár sekúnd odtiecť prebytočnú čokoládu a potom už obalený burger položte na podložku obalenú hlinníkovým plechom, ako je to vidieť na obrázku.
Kto nieje náročný, môže v tejto fáze skončiť.
V tom prípade (po dokončení všetkých burgerov) počkajte cca 30 minút kým čokoláda na burgeroch ako tak vychladne a potom ich všetky na podložke premiestnite na nejaké chladné miesto - napr. do chladničky.
Po cca 1 - 2 hodinách je hotovo a môžeme otestovať prvú várku.
Ja osobne ale nechávam výsledný produkt "dozrieť" cca 12 hodín v chladničke, pretože banány po tomto čase čiastočne pustia "šťavu" a rozmočia okraje piškótov.
A to je potom iná mňamka ... ;)

Kto sa ale nespokojí s "iba obyčajným" obalením v čokoláde, môže čítať ďalej.

Ak máte doma nejaké tie zdobiace blbosti (ako napr. moja milovaná manželka, pretože robí tie najchutnejšie torty) na torty a koláče, kľudne s nimi posypte všetky burgery.
Zmysel to nemá žiadny, ale aspoň to bude dobre vyzerať a v hube to bude chrumkavé. :D

Prajem dobrú chuť a čokoládu až za ušami!

PS: špáradlá sú neni jedlé, takže ich nechrúmte a ani neprehĺtajte

Komentáre