Večerné pokušenie

Nie, nie že by som po večeroch nemal čo robiť, ale keď vás do 18:00 prekvapí hlad, určite je lepšie eliminovať ho niečím zaujímavejším ako sú napr. keksíky a podobné É-čkami napchaté svinstvo (a áno, uvedomujem si že v dnešnej dobe sa bez éčiek v potravinách nezaobídeme).

A tak som nedávno jeden večer nahliadol do chladničky a rozhodol sa zrealizovať "návrat do rokov 80-tych". A to z toho dôvodu že vajíčka plnené žĺtkovo-maslovou plnkou si pamätám ako TOP maškrtu obložených mís tohoto obdobia.
Bol som teda zvedavý či sa dokážem vrátiť v čase resp. tento flashback ešte vylepšiť dnešnými technológiami.

Čo budeme teda potrebovať:

  • vajíčka (uvarené natvrdo) - odporúčam ich nechať veľmi dobre vychladnúť
  • vegetu resp. Podravku, alebo iné korenie podľa chuti
  • pažítku - ideálne čerstvú, ale v mojom prípade som použil aj sušenú (je Február a ja nie som Maruška čo by išla na záhradku pre čerstvé ingrediencie)
  • syr s modrou plesňou - ale to záleží od vlastných požiadaviek; čiže nieje podmienkou  


Postup:
Ako inak, dáme uvariť vajíčka na tvrdo a potom ich necháme veľmi dobre vychladnúť.
Jednak sa budú potom pohodlne šúpať, krájať a nakoniec aj oddelovať žĺtka od bielok.

Čiže ak máme vajíčka uvarené a vychladnuté a aj ošúpané, veľmi, ale naozaj veľmi ostrým nožom ich jemne rozrežeme na polovičky resp. štvrtinky; ale to opäť záleží na individuálnych požiadavkách.

Po rozrezaní vajíčok opatrne vylúpnite tuhé žĺtka napr. za pomoci malej lyžičky.
Tie si môžete začať zhromažďovať v nejakej malej akčnej miske, kde neskôr dôjde k rozbíjaniu atómovej štruktúry všetkých (neskôr pridaných) prísad.

Na tanieri nám tak zostane napríklad toto:
Medzitým, do misky kde máme už pripravené žĺtka aplikujte dostatočné množstvo masla + pažítky + vegety/Podravky.


Všetko dobre "rozbite", tak aby celá hmota bola s čo najmenej hrudkami - bude sa tak lepšie aplikovať do pripravených bielok.

Kto sa chce vrátiť už teraz do '80, nech ďalej nečíta a aplikuje vytvorenú hmotu do bielok - má hotovo.

Ja som sa ale rozhodol upgrejdnúť túto mňamku a priadl som do žltkovo-maslovo-pažítkovo-podravkovej hmoty ešte syr s modrou plesňou.
Keďže sa takýto syr nah...o krája, aplikoval som ho do akčnej misky za pomoci malého strúhadla.
Po jeho nastrúhaní nastáva opäť rozbíjanie atómov.
Akonáhle sa nám zdá že hmota má väzby medzi atómovými mriežkami dostatočne rozbité, môžeme ju aplikovať do čakajúcich bielok.
Na aplikáciu je vhodné použiť nejaký špeciálny nástroj; u mňa to bola vďaka mojej milujúcej manželke (jej fantastické torty nájdete napríklad aj tu: http://zdenkinetorty.blogspot.sk/) stará ale poctivá (nie ako tie dnešné labilné čínske šunty) cukrárska zdobička.
Nech si každý namieta čokoľvek - je to 100% funkčný kus nábytku(!)
Takže za pomoci tohoto nástroja bola aplikovaná hmota do bielok.
Celkový výsledok potom vyzeral nasledovne:

Komentáre