2. 2. 2019

Cícerové variácie

Tortily mám rád ... ľúbim ich ... celkom mi chutia ;)
A to aj kľudne len tak na sucho bez ničoho.
Lenže mám rád aj cícer ... pssst ... vraj je to bielkovinová bomba pre vaše telo, alebo inak aj najzdravšia strukovina na zemi ... a to takých "šarlatánov" ako je šaman MUDr. Igor Bukovský, PhD. úplne ignorujem a obchádzam oblúkom nielen na internetoch.
Proste papám čo mi chutí ;)

A tak som si jedného nudného večera v kuchyni vymyslel totok ...

Čo budeme potrebovať:
- 4 tortily priemernej veľkosti a neutrálnej chuti, bo aj štipľavé sa dajú zakúpiť
- 2 priemerné feferónky
- cca 250g bio-cíceru
- 200g syru balkánskeho typu ideálne od slovenských ovečiek
- 50g tvrdého syra á la parmezán
- 500g pasírovaných rajčín s bazalkou
- úplne nezdravú konzervu bielych fazúľ v chilli omáčke
- 4 až 5 strúčikov bio-cesnaku
- 250ml kyslej 16% smotany
- 150g nejakej bio-šunky v celku (nie plátky)
- trocha bazalky alebo iného aromatického korenia

Rezervujte si čas cca 30-45 minút a ideme na to.
Cícer vysypte do misky alebo do hlbokého taniera a zalejte ho teplou vodou aby sa nám pomaly "rozmočil" - o to kratšie ho bude nutné variť s ostatnými prísadami.
Zatiaľ čo sa bôby (aké krásne slovo :D) cíceru kúpu vo vode, rozrežte si feferónky a vyškrabkajte si z nich dužinu a semienka (teda ak nechcete pri jedle roniť slzy).
Ďalej si očistite a pripravte na lisovanie 4 až 5 strúčikov cesnaku.
Do dostatočne priestrannej panvice si vykydnite pasírované rajčini s bazalkou ...
... a k nim pridajte fazule v chilli omáčke + pridajte nakrájené feferónky.
Nech to má na záchode grády!
Rozlisujte pripravené strúčiky cesnaku a taktiež ich pridajte do panvice.
Prisypte ešte vlastnú bazalku a všetko to dobre premiešajte.
Pod panvicou podkúrte a počkajte až sa zmes začne tváriť že začína akoby variť.
Vtedy zlejte vodu z bôbov (nemôžem si pomôcť :D) cíceru a preinštalujte ich hneď do panvice.
Celé to teraz na miernom ohni v panvici miešajte a varte až dokiaľ nebudú (ÁNO :D)  bôby dostatočne mäkké a nebudete ich musieť doslova v ústach rozkúsavať.
V čase T+5 minúty od vloženia (áno opäť ... a sľubujem že už naposledy) bôbov cíceru do omáčky nastrúhajte na ručnom strúhadle šunku priamo do panvice.
Množstvo a veľkosť kúskov záleží len na osobných preferenciách.
Všetko to opäť riadne zamiešajte a varte až sa vám zmes bude zdať sympatická na konzumáciu.
Na tanier si pripravte tortilu/tortily.
Odstavenú zmes nechajte trocha vychladnúť.
A potom z nej podľa vlastného gusta naberajte na tortilu.
Na zmes aplikujte naskôr syr balkánskeho typu ...
... a potom aj trocha parmezánu.
Spôsobov ako zabaliť tortilu je niekoľko, takže na záver ... každý pekne po svojom ;)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára