4. 11. 2018

Suppli di Roma

Suppli ako také je vraj talianska špecialita a to ešte aj špeciálne z Ríma.
Príprava je zdĺhavá a vyžaduje si presnú postupnosť, takže to nieje ideálny pokrm na obed alebo rýchlu večeru, nehľadiac na to, že to je hnusne nezdravé vysmážané jedlo. 
Ak som vás ale aj tak neodradil, pokračujme ďalej ...

Čo budeme potrebovať:
- trocha nejakého extra panenského olivového bio-oleja žmýkaného z olív za studena
- jednu stredne veľkú bio-cibuľu (a prípadne jednu priemernú mrkvu ako vhodný protiklad)
- cca dva balíky malých mozzareliek (aby ste mali celkovo cca 30ks)
- pol kila hovädzieho bio-mäsa (vhodného na pomletie, ale ideálne je kúpiť už pomleté mäso)
- cca 800g rajčinového pretlaku alebo pasírovaných rajčín kľudne aj s príchuťami
- za hrsť čerstvej alebo sušenej bazalky, prípadne majoránky alebo iného preferovaného korenia
- hrnček ryže (opäť podľa preferencií)
- za hrsť parmezánu (celý trojuholník, alebo už rovno strúhaný v sáčku)
- jedno bio-vajce priemernej veľkosti
- strúhanku
- slnečnicový (alebo akýkoľvek iný) olej na vysmážanie

A čo sa týka špeciálneho vybavenia, nezabudnite si pripraviť určite:
- hlbšiu panvicu
- 2 dostatočne veľké hrnce

Skôr ako začneme, ešte upozorním že si intenzívne ušpiníme ruky.
Ale stačilo de-motivácie, začneme ...

Na dostatočne hlbokú panvicu vylejeme primerané množstvo, čiže trochu olivového oleja
Pridáme na decentné kúsky nakrájanú cibuľu (prípadne aj mrkvu) a začneme ju pozvoľna smažiť
Medzitým si rozbalíme mini-mozzarely, odlejeme od nich vodu a necháme ich čo najviac "vysušiť", pretože inak by nám neskôr v horúcom oleji "strieľali"
Ak máte pocit že cibuľa v panvici je dostatočne spracovaná ...
... pridajte pomleté hovädzie mäso (ak ste ho kúpili už pomleté ... inak rýchlo meleme, meleme, ....)
Cibuľu s mäsom riadne premiešame
Pridáme rajčinový pretlak, alebo ako v mojom prípade pasírované rajčiny s bazalkou a oreganom
Prisypte za hrsť bazalky, alebo iného preferovaného korenia
Poriadne to všetko premiešajte a nechajte variť na miernom ohni
Medzitým si odmerajte hrnček ryže a presypte ho do hrnca s dva krát toľkým množstvom vody ... pre nechápavých = 1 hrnček ryže + 2 tie isté hrnčeky vody
Medzitým sa nám ragú v panvici už varí, tak ho tam aj tak udržujte kvôli tomu, aby bolo hovädzie mäso čo najjemnejšie
Po tom čo sa nám väčšina vody odparí, odstavte ragú zo sporáka a nechajte ho vychladnúť
Medzitým sa nám už uvarila aj ryža, takže ju tiež odstavte ...
... a presypte do misky kde bude chladnúť
Akonáhle má ragú a aj ryža takú teplotu, že ich možno chytať do ruky, presuňte ragú do misky s ryžou
Ragú a ryžu teraz dôkladne premiešajte, pretože z tejto hmoty budeme neskôr formovať inkriminované suppli, takže pomer ingrediencií by mal byť rovnaký
Po premiešaní pridajte za hrsť parmezánu ...
... a jedno celé vajce pokiaľ možno bez škrupiny
Celú zmes opäť riadne premiešajte
Do ďalšieho hrnca si nalejte slnečnicový olej a poriadne pod ním rozkúrte
Do taniera si pripravte strúhanku - v mojom prípade s primiešanou majoránkou
Z pripravenej zmesi v miske vyberte vždy primerané množstvo materiálu a spravte si z neho malú guličku s priehlbinou uprostred
Do tejto priehlbiny vtlačte jednu mini-mozzarelu
Priehlbinu uzavrite zvyškom materiálu a opäť v rukách vyvaľkajte guličku
Gulička by mala byť čo najpevnejšia aby sa v oleji nerozpadla - poriadne ju pomačkajte aby sa z nej vytlačila všetka voda a vzduch
Guličku obalte rýchlo v pripravenej strúhanke a šup s ňou do rozpáleného oleja
Každú guličku nechajte v oleji len tak dlho, aby sa nepripiekla a tým máme HOTOVO
Podávať suppli netreba so žiadnou extra prílohou ... vo vnútri máme ryžu, mäso, syr a aj korenie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára