13. 11. 2018

Jablkové ružičky

Jeseň je v plnom prúde, listy v lesoch Bielych Karpát a Považského Inovca naberajú žltohnedé farby, supermarkety už vo veľkom tlačia nakupujúcemu obyvateľstvu vianočné sviatky, ale jablká ako také majú stále čo povedať.
A to čo sa s nimi dá jednoducho a rýchlo predviesť je uvedené nižšie.

Čo budeme potrebovať:
3 priemerné Euro jablká
1 ideálne predpripravené-rozvaľkané lístkové cesto (cca 275g)
1 bio vajíčko
1 vanilkový/vanilínový cukor
štipka škorice alebo kúsok škoricového cukru

Požiadavky na špeciálne vybavenie:
- certifikovaný Vé krájač s nastaviteľnou hrúbkou rezu (budeme potrebovať cca 1mm)
- mafinový plech s cca 12 jamkami
- dostatočný počet papierových košíčkov na mafiny

Jablká poriadne umyte a prípadne pre lepší pocit naleštite.
Každé jablko narežte na štvrtiny a odstráňte zo stredu všetky kôstky a ostatné tie nejedlé a tvrdé blbosti.
Za pomoci certifikovaného Vé krájača nastaveného na hrúbku cca 1mm nakrájajte postupne všetky štvrťky jabĺk do nejakej misky.
Pred-pripravené lístkové cesto si poriadne roztiahnite.
Inak ho treba rozvaľkať na hrúbku cca 2mm.
Do nejakého pohárika si presuňte obsah bio-vajíčka (pokiaľ možno bez škrupín).
Cesto narežte hrôzostrašne ostrým nožom na pásiky so šírkou približne 3cm.
Všetky pásiky poctivo potrite rozmixovaným vajíčkom.
Do nejakej menšej misky si vysypte vanilkový/vanilínový cukor ...
... a zmiešajte ho so škoricovým cukrom.
Na jednotlivé pásiky postupne ukladajte podľa vzoru narezané plátky jabĺk.
Po dokončení pásika tento jemne posypte zmesou nezdravých cukrov z misky.
Uchopte jedne koniec pásika a postupne ho naviňte na zvyšok pásika, tak aby sa vytvorila ružička.
Alebo z druhej strany slimáčik.
Pripravte si mafinový plech a to takým spôsobom, že do každej jamky pre istotu nainštalujte 1ks papierového košíka a až potom do neho umiestnite zatočený pásik cesta - ružičku.
Plech po plnom obsadení kandidátov na pečenie nainštalujte do trúby rozhoriatej na cca 220°C.
Stav osadenstva v jednotlivých jamkách priebežne kontrolujte a tak v pravý čas mafinový plech vytiahnite von.
Ružičky nechajte prirodzene vychladnúť a potom ich zbavte (alebo aj nie - ak príde napríklad svokra na návštevu) papierového košíčka.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára