15. 10. 2014

Smotana na vidličku

... alebo aj obyčajný talijánsky dezert Panna cotta (vo voľnom preklade ako varená smotana).

Relatívne rýchly a jednoduchý recept na cca 30 minút, ale s následným čakaním cca 5-6 hodín (ak nie aj viac), takže je lepšie si ho rozbehnúť navečer a doraziť na druhý deň na obed resp. večeru.

Čo budeme v priemere pre 4 ľudí resp. 2 mlsné huby potrebovať?

- 4 ks plátkovej želatíny
- 2 ks (bio)smotany na šľahanie
- 1 ks vanilkového cukru
- 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru
- 1/2 ks (bio)vanilkovej paličky
- 200 g mrazenej, alebo aj čerstvej (jahody v zime ?) lesnej (bio)zmesi
- 1 kávová lyžička Gustinu (jemný kukuričný škrob)

Ak máte všetko po ruke (hádam okrem tej lesnej zmesi, ktorú budeme potrebovať až na úplný záver), môžeme začať.

Ako prvé vložte 4 plátky želatiny ...
... do studenej vody na cca 3-4 minúty.
 Medzi tým si vylejte do nejakého kastrólika smotany.
 Pridajte vanilkový cukor ...
 ... a 4 polievkové lyžice kryštálového cukru.
 Rozbaľte si vanilkové drievko ...
 ... a odrežte si z neho cca polovicu.
 Vnútro drievka vyškrabkajte ostrým nožíkom a mini-semienka pridajte do smotany v kastróliku.
 Zvyšok vanilkového drievka tam potom šupnite taktiež.
Želatínu vyberte z misky a vyžmýkajte ju z vody.
Vhoďte ju do smotany s vanilkou a pod kastrólikom rozkúrte.
Celú zmes treba neustále miešať a miešať a miešať, ale tak aby nevarila! To je dôležité!
Takto "na hrane" udržujte zmes dovtedy až sa všetky plátky želatíny úplne rozpustia.
Potom kastrólik odstavte a pripravte si nádobky ktoré vyformujú dezert do želanej podoby.
Môžu to byť misky, poháre, či iné "formičky".
Ja si vždy požičiavam od svojej milovanej manželky špeciálne na Panna cottu dizajnované nádobky.
Zmes z kastrólika prelejte do pripravených nádobiek.
Celé to nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom nádobky strčte do chladničky, aby zmes poriadne vytuhla.
Vanilkové drievko ktoré zostalo v kastróliku môžete teraz s kľudom zahodiť.
Prvú časť máme za sebou a tak si môžete dať niekoľko-hodinovú prestávku.
Nádobky s tuhnúcou zmesou môžete keď tak priebežne kontrolovať ... ak sa neviete dočkať :)

Akonáhle sa vám teda zdá že zmes je dostatočne tuhá ...
... môžeme prikročiť k realizácii druhej fázy dezertu.

Z mrazáku (alebo susedovej záhradky?) si vyberte (bio)lesnú zmes/maliny/nejaký ovocný mix.
V mikrovlnke ho rozmrazte ...
... a šupnite opäť (ale do iného) kastrólika.
Prisypte cca 2 polievkové lyžice cukru (podľa chuti, či požiadavky na sladkosť).
Pod kastrólikom rozkúrte a celú zmes priveďte do slabého varu, tak aby sa cukro dobre rozpustil a premiešal.
Do pohára si pripravte cca 1 kávovú lyžičku Gustinu ...
... a zalejte ho vodou.
Gustin potom zamiešajte do ovocia, čím sa to celé trocha zahustí.
Môžete podávať ... a to na dva spôsoby.
Buď si stuhnutú smotanovú zmes vyklopíte do misky ...
... a zalejete horúcou lesnou zmesou/malinami/inou ovocnou zmesou, ...
... alebo tú horúcu zmes nalejte priamo do nádobiek a celé to nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Nádobky potom šupnite späť do chladničky.
Servírovanie na druhý spôsob ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára