18. 7. 2013

Prekvapivé mašrúms

Hríby nerastú a keď niekto tvrdí že rastú, tak určite klame (!) a chodí si ich vystrúhať do lesa z kdejakého kusu drevka.
Preto som si povedal že ja nebudem o nič horší, ak si napríklad také šampiňóny vlastnoručne zakúpim v jednom z obchodných reťazcov.
Ale čo potom s nimi ... no pod nôž predsa ... a potom ... čítajte ďalej. Možno sa tiež inšpirujete. ;)

Ako vždy začneme ako inak od toho čo všetko budeme najskôr potrebovať, aby ste si mohli rýchlo odskočiť ... ... ... ... do obchodu samozrejme.


  • nejaké tie mašrúms (mashrooms - šampiňóny) a to v kvantite = plánovaný počet porcií x2, prečo, si povieme neskôr
  • údený syr - v mojom prípade to bol pravý (s)lovenský oštiepok z Liptova
  • tavený syr á la Bambino - priznám sa že iný ani nepoznám
  • dijonská horčica ktorá je špecifická svojou vôňou a predovšetkým chuťou
  • dostatočný počet plátkov anglickej slaniny, pretože tá naša "echt mastná" stojí za prd!

K tomu všetkému si ešte zabezpečte príslušenstvo ktoré by ste mohli mať štandardne doma kade tade po skrinkách, poličkách a "šuflíkoch":


  • petržlenová vňať - či už sušená, ale ideálne čerstvá "ze zahrádky", ale prípadne môže byť aj mrazená
  • mleté čierne korenie 
  • trocha olivového oleja
  • jedna normálna EURO cibuľa štandardnej veľkosti (nie je samozrejme na obrázku)

Začneme s prípravou.
Všetky biele klobúčiky dôkladne umyte a ich stopky vyrežte tak, aby vám zostali iba prázdne klobúčiky - do nich za chvíľu napcháme super-špeciálnu náplň.

Keď máte stopky vyrezané, odložte prázdne klobúčiky na bok ...


... a vráťte sa k vyrezanému materiálu (stopkám a ich príslušenstvu).
Ošúpte si spomínanú cibuľu štandardnej veľkosti a s dôrazom na svoje prsty ju pokrájajte/nasekajte/ľubovoľne prinúťte sa rozpadnúť na malé kúsky vhodné k smaženiu.


Výsledná cibuľa by sa mala potom tváriť nejak takto ...


 Prekvapivo, to isté spravte so stopkami a ich príslušenstvom ...


Medzitým, ako budete spracovávať stopky a spol., môžete si hodiť na panvičku trocha oleja + už pripravenú cibuľu.


Po dôkladnom spracovaní už aj stoniek a ich príslušenstva, prihoďte ich na panvičku spolu už s dusiacou sa cibuľkou.


A áno, poduste celú zmes cca 10-15 minút ... a áno, treba to celé podliať trochou vody + zakryť celú panvičku, aby sa nám to pridusilo.


Vo výsledku by časť "plniacej zmesky" mala vyzerať nejako takto:


Panvičku odložte bokom a nechajte ju vychladnúť.
Uchopte do ruky (ľavej, či pravej - podľa toho kto je ako nešikovný) údený syr a narežte ho na primerané kúsky.
Slovkom "primerané" myslím veľkosti čakajúcich klobúčikov.


Do nejakej misky si teraz vytlačte Bambino ...


... na Bambino aplikujte dijonskú horčicu ...


... na ňu korenie a vňať ...


... celé to dobre premiešajte tak, aby vám vzniklo "voňavé blato".


Na rad prichádza vychladnutý obsah panvičky (usmažená a udusená cibuľka so stopkami a ich príslušenstvom).
Túto zmesku aplikujte do už pripraveného blata a dobre premiešajte.


Vonia to potom priam fantasticky ... je to cítiť aj z fotky.


Ak sa u vás v kuchyni nájde nejaký ten príborový nožík, použite ten, inak môžete kľudne použiť aj vlastné prsty (po tom čo si ich oblížete aby na nich náplň nezostávala prilepená).
Naberajte teda super-špeciálnu náplň a nainštalujte ju do každého jedného voľného klobúčika.

Malá poznámka pod čiarou: výška náplne by mala byť zarovno okraju klobúčika


Akonáhle máme všetky klobúčiky naplnené, nasleduje zákerné skladanie komponentov.
Popredu upozorňujem, že kto je nešikovný, nech to vzdá už teraz a všetko nech to radšej vyhodí do koša.
O chvíľu bude totiž ešte HORŠIE!

Ale vráťme sa k postupu:
Vezmite si do ľavej ruky klobúčik a položte ho na tanier.
Do pravej ruky uchopte 1ks nakrájaného údeného syra a položte ho na klobúčik.
V zápätí uchopte, tentoraz už do ľubovoľnej ruky druhý klobúčik a položte ho na už zostavený prvý klobúčik s kockou údeného syra ... no proste to poskladajte tak ako je to vidieť na fotke.


A teraz prichádza to najhoršie zlo.

Okolo vyššie uvedenej zostavy teraz musíte aplikovať plátky slaniny ... alebo aj plátok, za predpokladu že máte malé hríbiky, alebo teda aj veľké kúsky slaniny.

Opať upozorňujem, ak vám to nejde, radšej to všetko zhrňte do koša a bežte si otvoriť vínko ... ;)
Toto totiž nieje ešte všetko!

Omotajte, alebo podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia naaranžujte slaninu okolo dvoch plnených klobúčikov s údeným syrom uprostred ... asi tak ako je to na fotke.


Aby nám celá zostava držala po kope keď s ňou budeme manipulovať resp. aby nám ten syr zo stredu nedajbože neutiekol, prešpikujte celú zostavu nejaký špáradlom, alebo inak zastrúhaným drievkom z lesa (?)


Ak máte túto fázu úspešne za sebou, ste z najhoršieho vonku.
Už nebude treba nič vyhadzovať do koša ... teda ak sa vám to nakoniec nepodarí pripáliť.


Pripravte si napríklad zapekaciu misu, alebo inú tepluvzdornú nádobu a vložte do nej papier na pečenie.
Nie, nieje to žiadna funky thing ... pri tepelnom spracovaní sa totiž uvoľní dosť veľa vody a iného ... ehm ... tekutín. Keby sme si nádobu nevystlali papierom na pečenie, všetky tieto "vodičky" a mastnota by zostala priamo v nádobe. Takto to všetko zachytí papier a misu potom stačí len opláchnuť.

Ideme teda ďalej ...


Pripravené zostavy K.S.K.S. (klobúčik,syr,klobúčik,slanina) teraz opatrne presuňte do pripravenej zapekacej misy ...


Susedia sa môžu kľudne dotýkať, pretože si v rúre pobudnú iba cca 15-20 minút.


Rozohrejte teda rúru na cca 200°C a v tej pravej chvíli do nej šupnite zapekaciu misiu.


Priebežne kontrolujte stav jednotlivých K.S.K.S. zostáv a akonáhle sa budú klobúčiky javiť ako hotové (farba "do zlatista"), rýchlo s nimi von.
Šampiňóny totiž moc času v takom teple nepotrebujú.


Jednotlivé kúsky potom podávame jednotlivo bez prílohy, pretože je to v podstate ALL-IN-ONE.
Ale "starousadlíci" si k tomu môžu dať napríklad uvarené nové zemiaky s pažitkou.

Na záver môžete na vrch aplikovať trocha majoránky s pár kvapkami citrónovej šťavy.


Dobrú chuť!
Ja som mal ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára