Staročeská mňamka - čast 1. (deň 0)

Slovami klasika, rozumej pána herca Vlastimila Brodského a podľa úžasnej scény vo filme Rozmarné léto (podľa Vladislava Vančury), kde je prenesená veta "Jezme a pijme! Dejte sem krmi! Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše co se líhne živé a vše, co se líhne z vejce! Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše co je oploutveno a všechny druhy plžů, kteří se pojídají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem, je večer, Země se otočila a tu bývá obyčej jísti!" a zároveň sú pri tom vyťahované a konzumované utopence ... dostal som na ne ukrutnú chuť!
A tak sú tu!

Čo budeme potrebovať:
  • 5 ks (bio)špekáčkov - ideálne priamo od mäsiara, určite žiadne balené zo supermarketu(!)
  • 4 ks (bio)cibule priemernej veľkosti
  • 1 ks (bio)cesnaku priemernej veľkosti - myslím tým celý cesnak, nie jeden jeho strúčik
  • 1 liter (bio)vody
  • 1/2 litra (bio)octu
  • celé čierne korenie
  • celé nové korenie
  • bobkové listy
  • majoránku
  • nejaké tie maďarské ščiplavé feferónky
  • trocha soli
A najdôležitejšia vec ktorú budeme potrebovať - cca 1-2 litrový pohár s možnosťou hermetického uzatvorenia, či iná nádoba ktorú je možné uzatvoriť bez prístupu vzduchu.
Začneme asi prípravou špekáčkov.
Rozrežte ich na jednotlivé kusy a tie potom na polovičky.
Každú polovičku potom dôkladne zbavte šupky - to aby sa do nich počas 10 dní topenia dostali všetky mňamky (ak by tam tá šupka zostala, tak by sa tam logicky tie mňamky dostávali ťažšie).
Medzitým si pripravíme nálev ktorým utopíme všetky špekáčky najmenej na 10 dní.
Do vhodného hrnca si nalejte 1 liter prachsprostej obyčajnej kohútikovej vody a k tomu 1/2 litra octu.
Prisypte čierne a nové korenie spolu s bobkovými listami.
Nakoniec pridajte trocha soli.
Podkúrte pod týmto hrncom/nálevom a celé to nechajte na cca 5-10 minút prevariť.
Počas tejto fázy si môžete pripraviť ostatné prísady.
Začneme cibuľou.
Ošúpte ju/ich a nakrájajte na hrubé kolieska.
Pokračujte cesnakom.
Takisto ho zbavte šupky a jednotlivé strúčiky (okrem 3, ale o tom neskôr) nakrájajte na malé kolieska či kocky.
Nálev sa už určite začal variť a tak môžeme začať s prípravou jednotlivých vrstiev do topiaceho pohára.
Ako prvé nasypte na spodok trocha majoránky.
Nožom, na plocho, rozpučte tie tri strúčiky cesnaku čo vám zostali (a dúfam že ste ich nepokrájali tiež) a vhoďte ich do pohára.
Dve (a kto rád čípoš, tak kľudne aj tri a viac) maďarské ščiplavé feferónky rozkrájajte na kúsky a ideálne ich zbavte semiačok - podľa chuti a zvyklostí.
Takto nakrájané feferónky taktiež vhoďte do pohára ako súčasť základnej vrstvy.
A teraz môžete začať ukladať špekáčky.
Uložte prvú vrstvu ...
... a na ne položte vrstvu cibule s cesnakom.
A zasa špekáčky ...
... a cibuľa s cesnakom.
Takto sa postupne zbavte všetkých špekáčkov a cibule s cesnakom.
Všetko poriadne zatlačte, aby to po zaliatí nálevom nevyplávalo hore.
Ešte horúci nálev opatrne nalejte do utopencového pohára tak, aby boli všetky vrstvy zaliate a aby bola medzera medzi hladinou a vrchnákom čo najmenšia.
Všetky špekáčky a cibuľa by tak mali byť zaliate.
Celé to teraz zavrite - nečakajte na vychladnutie nálevu.
Pohár ale už nechajte vychladnúť takto zatvorený.
Po tom ako dosiahne izbovú teplotu, ho nainštalujte do chladu a tmy na najmenej 10 dní - napríklad do chladničky.
Takže dnes je deň D-10 a pokračovanie bude v deň D-0.

Komentáre