23. 8. 2015

Najlepší koláčik od babičky z Vrboviec

Tento koláčik bol vždy jedinečný ... babička ho vždy robila iba pri fakt dôležitých udalostiach ako bola Veľká noc, či Vianoce.
A možno preto bol vždy tak výnimočný.
Možno to bolo aj tým, že používala vždy vlastné vajíčka, či čerstvo pomletú kávu a možno to bolo aj tým iným vzduchom, ktorého sa na Myjavských kopaniciach môžete do sýtosti nadýchať.
Je to proste iný svet ...

PS 1: chuť tohoto jednoduchého koláčika sa zatiaľ nikomu nepodarilo napodobniť, tak aby som si povedal "uhm ... toto je ono! Toto je tá správna chuť/pocit!"

PS 2: ... a aby bolo jasné hneď od začiatku, na aktuálne "hipsterské trendy rav koláčiky" vám zvysoka seriem!

Čo bude treba - suroviny:

  • 6 ks priemerných slepačích bio-vajíčok
  • 240 g práškového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 ks kypriaci prášok
  • 1 ks zlatý klas
  • 300 ml bio-mlieka
  • 1 polievkovú lyžicu fajnovej kávy
  • 1/2 veľkého bio-masla
  • 1 ks horkej čokolády
  • kúsok Cery

Čo bude treba - náradie a výstroj:

  • malý hrnček na žĺtka
  • veľká miska na vymiešanie cesta
  • kuchynská váha
  • nejaké to elektrické miešatko
  • plech a papier na pečenie
  • všakovaké varešky a iné šikovné náradie ktoré sa dá nájsť v kuchyni

Začíname ...
Všetkých 6 ks bio-vajíčok si demonštratívne pripravíme ...
... a bez váhania ich všetky rozbijeme a to tak, aby sa nám nerozflákli na linke/na zemi, ale aby sa samostatné žĺtko dostalo do pripraveného pohára a samostatné bielko do pripravenej misky na vymiešanie cesta - teda zatiaľ iba vyšľahania bielok.
Takže pre istotu - žĺtka do hrnčeka ...
... a bielka do misky ...
Naštartujte miešací prístroj a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte  a miešajte a miešajte a ...
... až z toho nebude biely sneh a to taký že sa ani z misky nedostane keď ju otočíte hore nohami, teda dnom, lebo misky zvyčajne nohy nemajú, teda okrem tích naivných krásavíc čo nevedia čo všetko ich ešte v živote čaká :)
Pripravte si cca 140g práškového cukru a ...
... jedno balenie vanikového cukru k tomu.
Vysypte túto cukrovú bombu do misky s vyšľahaným snehom a na váhe si opäť navážte cca 140g polohrubej múky ...
Pridajte jedno balenie kypriaceho prášku.
Vráťte sa k svojej miske s bielkami a cukrom.
Zapnite miešaciu mašinku a cukor poriadne vmiešajte do bielok.
Postupne môžete pridávať v hrnčeku čakajúce bio-žĺtka, pričom ich taktiež treba efektne vmiesiť do črtajúceho sa cesta.
Potom môžete za stáleho hučania miešacieho strojčeka pomaly prisypávať aj múku s kypriacim práškom.
Na konci tohoto procesu by ste mali mať v miske vymiešané také blatové cesto.
Na pripravený pekáč si položte papier na pečenie - cesto sa potom bude dať ľahko vybrať z pekáča a z čistenia resp. umývania nebude večerné peklo - prakticky, po vychladnutí budete môcť pekáč opäť schovať tam kde býva.
Cesto z misky rozlejte a keďže je ako blato, tak aj porozotierajte po celom plechu s tým, že až bude hotové, budete ho musieť prerezať na polovicu - takže aby malo nejaký rovnomerný tvar(!)
Pekáč s cestom zaparkujte do vyhriatej trúby na cca 200 stupňov celzia a nechajte ho tam, dokiaľ sa cesto nebude lepiť na špárátko ktorým ho občas môžete podpichnúť, že či už je hotové.
Podľa mojej skúsenosti to v elektrickej trúbe trvá do cca 10 minút.
Po uplynutí tejto doby, resp. ak sa ma špárátko žiadne cesto nechytá a cesto vyzerá takto nejako, neváhajte pekáč z trúby vytiahnuť a nechať cesto vychladnúť.
Medzitým, ako vám bude chladnúť cesto, pustíme sa do plnky.
Pripravíme si cca 300 ml bio-mlieka s vanilkovým cukrom a zlatým klasom.
Na naštartovanú platničku si nainštalujte nejaký stredný kastrólik a vylejte doň mlieko.
Postupne prisypte zlatý klas s vanilkovým cukrom a za stáleho miešania nejakou bio-vareškou vymiešajte túto zmes až do bodu varu, pričom sa vyvarujte tvorbe grčiek.
Akonáhle sa zmes začne variť, pokračujte v zbesilom miešaní, pretože všetko začne akoby zázrakom tuhnúť a zo žltej vodičky sa zrazu stane ďalšia blatová-pudingová zmeska.
Ak si myslíte že ste dosiahli hustotu zmesi podľa svojich predstáv, kastrólik z platničky odinštalujte a všetko to bez hnutia taktiež nechajte vychladnúť.
Medzitým sa môžete skúsiť vrátiť k chladiacemu sa, ak nie už vychladenému cestu.
Počas jeho spracovania v trúbe sa na jeho povrchu vytvorila nevzhľadná, ale prekvapivo mäkká kôrka. Podľa môjho skromného odhadu sa jedná o časť vyšľahaných bielok.
Celú túto kôrku teraz radšej ručne-stručne postŕhajte tak, aby bolo vidieť iba čisté a relatívne hladké cesto. Túto kôrku potom s kľudom zahoďte.
Ak je teraz dostatočne vychladnutá už aj zmes na plnku, pripravte si cca jednu polievkovú lyžicu fajnovej aromatickej bio-kávy (resp. podľa chuti).
Do ďalšej misky si vyklopte polovicu veľkého bio-masla - toto by malo byť pokiaľ možno už čiastočne mäkké - lepšie sa bude rozmiešavať.
K nemu prisypte zostávajúcich cca 100 g práškového bio-cukru - proste toľko, aby to nebolo moc a ani málo sladké.
Maslo s cukrom sa teraz posnažte za pomoci miešacieho strojčeka rozmašírovať na maslovú hmotu.
Ak sa vám to podarilo, prisypte pripravenú bio-kávu ...
... a celú plnku opäť poriadne premiešajte.
Potom, už určite vychladnuté cesto opatrne rozrežte na dve rovnaké polovice a opatrne ich oddeľte od papiera na pečenie.
Na jednu z polovíc, môžete si hodiť napríklad kockou či padne párne číslo - pravá polovica/nepárne číslo - ľavá polovica, aplikujte vymiešané kávové cesto z misky a rovnomerne ho rozotrite po celej ploche cesta - teda jej jednej polovičke.
Toto ale vykonajte tak prefíkaným spôsobom, aby vám v miske zostalo trocha plnky aj na druhú polovicu cesta - hneď sa k tomu dostaneme.
Nenatretú polovicu cesta teraz nainštalujte na natretú polovicu ...
... a na vrchné cesto teraz aplikujte spomínanú minimalistickú vrstvu krému, ktorá zostala v miske.
Takáto mini vrstva neskôr zabráni pretečeniu čokolády do cesta.
Na platničku si teda nainštalujte menší kastrólik, rozkúrte pod ním a do nalámte do neho celú horkú čokoládu + trocha Cery (aby bola čokoláda po roztopení viac tekutá a nie až taká hustá).
Akonáhle sa čokoláda v kastróliku roztopí, rozlejte a rozotrite ju po celom povrchu koláča.
Koláčik v takomto stave je viacmenej hotový - nechajte ho "vychladnúť" (čokoládu) a môžete rezať a podávať.
Jednoduché, rýchle a parádne!

1 komentár:

  1. Takto si ho pamätam :) (kedze som tu ako anonym, tak nim nezostanem a prezentujem sa ako tvoja serenica najmiluvanejsia)

    OdpovedaťOdstrániť