Kto má rád rizoto, alebo krevety a ešte aj brokolicu tak rýchlo sem!
Z fádneho a nechutného školského jedálenského hlavného chodu tetušiek kucháriek ktoré dávali (a možno ešte aj stále dávajú) v školskej jedálni do rizota rozvarenú mľandravú mrkvu, zošuverený hrášok a cca 2-3 kúsky šľachovitého tvrdého mäsa sa dá spraviť aj takáto zaujímavá dobrota.
Pred realizáciou sa najskôr uistíme o prítomnosti všetkých potrebných súčastí tohoto vylepšenia v domácej komôrke.
Okrem obligátnej ryže, trocha mladej cibuľky, olivového oleja a cesnaku budeme potrebovať aj také špeciality ako sú šampiňóny, čili a krevety.
Čiže celkovo budeme potrebovať:
- 1ks bio-brokolice
- 400g krevetiek (ak sa dá predvarené - budú ružové)
- 5ks šampiňónov
- 1ks hrnčeka ryže obľúbeného typu
- menej či viac mletého čili
- 250ml smotany na varenie
- 5ks cesnakových strúčikov od slovenských pestovateľov
- 1ks stonky mladej cibuľky ideálne zo záhradky od suseda (zabezpečiť rozhodne v noci!)
- 3 polievkové lyžice olivového oleja z olív
- čerstvá, alebo sušená bazalka, prípadne iné aromatické korenie
- morská soľ
Ideme na to. Na začiatok budeme potrebovať kus drievka na krájanie a zmysluplne ostrý nôž.
Stonku mladej cibuľky nakrájajte na drobné kolieska.
Do hlbšej panvice nalejte olivový olej a do neho presypte nakrájanú cibuľku.Pod panvicou náležite podkúrte.
Zatiaľ čo sa olej zohrieva a cibuľka začína smažiť, očistite si a nakrájajte na malé kúsky všetky šampiňóny.
Akonáhle budú nakrájané, na nič nečakajte a nainštalujte ich ihneď do panvice za cibuľkou.
Ďalej si ošúpeme cesnakové strúčiky a nakrájame ich opäť na malé kúsky.
Inou variantou môže byť aj ich prepasírovanie - to pre menej šikovných čo sa boja o prsty.
Cesnak opäť pridajte do panvice k cibuľke a hríbom.
Celé to tepelne spracovávajte cca 30 minút.
Dôležité je to, aby boli hríby dostatočne tepelne spracované, inak môže mať človek divoké sny alebo pernú noc.
Na záver to všetko v panvici podlejte smotanou a nechajte chvíľu prevariť.
Medzitým si do primerane veľkého hrnčeka odsypte ryžu ...
... a obratom ju presypte do panvice.
Pridajte trocha soli, bazalky (či iného korenia) a pomleté čili.
Všetko podľa vlastnej chuti.
Poriadne to teraz všetko premiešajte a podlejte vodou z kuchynského kohútika.
Fajnovky môžu použiť aj balenú neperlivú vodu.
Zatiaľ čo sa ryža pomaly dusí v prikrytej panvici, opláchneme si stromček brokolice.
Jednotlivé konáriky potom orežte čo najbližšie ku guličkám na konci.
Na záver dusiace fáze ryže pridajte do panvice kúsky brokolice a všetko to dobre premiešajte.
Ak treba, opäť podlejte trochou vody a prikryte.
Na záverečných 5-10 minút prisypte krevetky a dobre ich premiešajte s celým rizotom.
Celú zmes nechajte na miernom ohni už nezakrytú, aby sa odparil zvyšok vody.
Na záver len naberte žiadané množstvo a nezdržujte sa nijakým stajlovaním.Maximálne tak nastrúhať trocha tuhého syra a pár kvapiek limetkovej šťavy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára