Klikači

Fejsbúk a jeho tmavé stránky ...
Možno tiež patríte k tým, ktorí sa pridali do skupín, respektíve sa stali fanúšikmi na stránkach typu "SMS správy zdarma! Aktivujte si aplikáciu na posielanie voľných SMS", alebo pozorujete medzi aktivitami vašich priateľov, ako sa denne pridávajú do ďalších a ďalších skupín. V skutočnosti ale vôbec nezistíte, kto sleduje váš profil, nebudete posielať SMS zadarmo, nezmeníte si grafické rozhranie, nedostanete žiadnu finančnú výhru, nezabránite spoplatneniu siete, nebude vám ani vašim priateľom hrať nejaká hudba, čet sa nezmení na nový a lepší, nevyhráte žiadny iPhone a ani vám nepribudne nové tlačítko "Nepáči sa mi".
Cieľom týchto stránok je nakumulovanie veľkého počtu ľudí na jedno miesto. Keď sa tak stane, zakladateľ respektíve skupina zakladateľov, na vytvorenej komunite dokážu zarobiť nemalé finančné prostriedky. Skupinu môžu totiž predať na reklamné účely, prípadne šírenie infiltrácií.
Predstavte si, že ste obchodník a vašou cieľovou skupinou sú prevažne mladí ľudia, ktorí pravidelne používajú internet. Odkúpením takejto skupiny oslovíte masy bez toho, aby ste sa veľmi nadreli. Tvorcovia počítačových hrozieb, prostredníctvom ktorých môžu získať prístup napr. k bankovým účtom, by mali ako na podnose ľudí, ktorí bezhlavo klikajú na odkazy, ktoré sa k nim dostanú.


Používatelia sú nepoučiteľní. Neustále si myslia, že vzhľad stránky je možné zmeniť tým, že odporučia stránku priateľom.
Ďalším typom zneužitia ľudí môže byť nepriamy finančný zisk podvodníka. Vlastník skupiny pri využití tzv. iframe dosiahne, aby sa v pozadí načítali jeho stránky, prostredníctvom ktorých zarába peniaze.
Na jednom zahraničnom fóre sa zasa nachádzajú konkrétne ponuky skupín a stránok na predaj. Jeden dotyčný napríklad ponúka skupinu s vyše miliónom užívateľov za "iba" 49 amerických dolárov.

Ak ste sa teda pridali do podozrivej skupiny alebo stali fanúšikom, stačí prejsť na dotyčnú stránku a odhlásiť sa z nej. Netreba zabúdať ani na phishingové útoky. Vyskytli sa napríklad e-mailové správy, ktoré používateľa navádzali, aby aktualizoval svoj účet v dôsledku plánovaného vylepšenia služby. Ak v ňom používateľ klikol na tlačidlo "Update", bol presmerovaný na podvodnú stránku pripomínajúcu Facebook. Na nej bol štandardný prihlasovací formulár, pričom e-mailová adresa používateľa bola vyplnená automaticky a vyžadovalo sa len heslo k účtu. Útočníci totiž predpokladali, že e-mailová adresa, na ktorú doručili spam, bola použitá aj pri registrácii na FB. V prípade, že boli údaje vyplnené, užívateľ sa dostal na ďalšiu stránku, ktorá žiadala zadanie krajiny, mena a priezviska. Po ich vyplnení stránka presmerovala obeť na oficiálnu stránku sociálnej siete.

Tak čo, patríte aj vy medzi klikačov ?

Komentáre